V odzivu na članek iz prejšnjega tedna smo dobili kar nekaj vprašanj kako preveriti, če je datoteka, ki smo jo prejeli v elektronskem sporočilu, res prava ali pa je morda okužena.

Žal je tako, da noben protivirusni program ni sto odstotno zanesljiv. Eden izmed načinov, da datoteko, ki smo jo dobili po elektronski pošti, dodatno preverimo je, da jo pošljemo v analizo na spletni strani Virustotal.com (www.virustotal.com).

PREDEN SE LOTITE PREVERJANJA DATOTEK! Zelo pomembno je, da datoteke za katero niste prepričani, da je čista, ne odpirate. Lahko jo shranite iz programa za prebiranje pošte na vaš disk, vsekakor pa je ne zaganjajte.

Na omenjeni spletni strani boste datoteko preverili z več deset različnimi protivirusnimi programi. Če je datoteka okužena, bo verjetno vsaj nekaj protivirusnih programov to okužbo prepoznalo. V primeru, da noben protivirusni program ne odkrije okužbe, ste lahko dokaj prepričani, da je datoteka čista.

V izogib nepredvidenim okužbam smo pripravili navodila kako pravilno shraniti priponko in preveriti morebitno okuženost.

Dobili smo nepredvideno sumljivo sporočilo, kjer smo srečni nagrajenci nagradne igre in smo prejeli denarno nagrado. Za pridobitev nagrade pa je potrebno odpreti priponko v sporočilu in »vpisati« podatke. To je velik alarm za virus. Kako preverimo ali je priponka okužena?

 

1. Z desno miško kliknemo na priponko in jo shranimo.

 

2. Odpremo brskalnik in gremo na naslov: www.virustotal.com. Izberemo morebitno okuženo datoteko ter kliknemo na Scan it.

3. Kot vidimo na spodnji sliki, je naša priponka okužena. Kar 57 od 59 vseh anti-virusev je zaznalo okužbo. Sedaj je čas, da se okužena datoteka v celoti izbriše iz našega sistema.

 

4. Če datoteka ni okužena, dobimo rezultate kot so na spodnji sliki.

 

Če potrebujete pomoč ali dodatna pojasnila nas lahko pokličete na 01/519-11-32 ali pa nam pošljete elektronsko pošto na info@sibit.si.

 

Ali je bila novica uporabna?

Želite prejemati podobne novice na vaš e-mail?

Z vpisom svojega elektronskega naslova si zagotovite Sibit-ove bralne poslastice, ki bodo vsebovale vedno sveže novice iz tehnološkega sveta. Obveščali vas bomo tudi o novih oblačnih storitvah in ostalih produktih, ter vam predstavili primere dobrih praks, s katerimi se srečujemo na vsakodnevni poti.

S pošiljanjem vašega e-naslova se strinjate s splošnimi pogoji.
14
let
14
zagnanih
skodelic kave
500+
strank
500+
projektov