V zadnjih dneh se je število okužb doma in po svetu drastično povečalo. Glavna tarča so računalniki in strežniki z operacijskim sistemom MS Windows, zato bodite v prihodnjih dneh še posebej pozorni in pazljivi pri pregledovanju elektronske pošte. Na kaj vse morate biti pozorni, je bolj podrobno opisano tukaj.

Kaj dela zadnje verzije izsiljevalskih virusov še posebej nevarne?

Trenutne različice izkoriščajo varnostno pomanjkljivost, ki jo je Microsoft zakrpal šele sredi marca. Le-ta omogoča, da se virus širi znotraj lokalnega omrežja (če se je nekdo okužil preko elektronske pošte, se bo virus razširil na vse neposodobljene računalnike znotraj podjetja). Poleg tega se pisci virusov hitro učijo, ne ponavljajo več starih napak in dodajajo nove funkcionalnosti (npr. izbrišejo še varnostne kopije).

Kaj lahko naredimo sami?

Skrbimo za redne varnostne posodobitve (Windows Update) in varnostne kopije. Pri brskanju po internetu in prebiranju elektronske pošte smo pozorni na tipične znake lažnih in škodljivih vsebin. Npr. slabi prevodi in slovnične napake.

Kaj pa podatki na strežniku?

Strežniki niso imuni, na njih se nahajajo za podjetje najpomembnejši podatki. Zato so redne varnostne posodobitve in varnostne kopije tu še posebej pomembne. Bolje ena kopija več, kot premalo. Pomemben podatek je tudi čas, potreben za obnovo oz. vzpostavitev delujočega stanja.

Ali je bila novica uporabna?

Želite prejemati podobne novice na vaš e-mail?

Z vpisom svojega elektronskega naslova si zagotovite Sibit-ove bralne poslastice, ki bodo vsebovale vedno sveže novice iz tehnološkega sveta. Obveščali vas bomo tudi o novih oblačnih storitvah in ostalih produktih, ter vam predstavili primere dobrih praks, s katerimi se srečujemo na vsakodnevni poti.

S pošiljanjem vašega e-naslova se strinjate s splošnimi pogoji.
14
let
14
zagnanih
skodelic kave
500+
strank
500+
projektov