Splet je prostor, ki se zelo hitro razvija ter spreminja. Razlike v izgledu spletnih mest iz leta 2010 in danes so ogromne. Zelo hitro pa se tudi spreminjajo razvojne tehnike, ki se nenehno izboljšujejo. Na podlagi novih tehnik pa se lahko tudi lažje in bolj fleksibilno prilagaja izgled.

1. Spletna mesta prilagojena vsem napravam

Prilagoditev spletnih mest vsem napravam je postal največji trend. Vedno več ljudi uporablja telefone in tablice za ogled spletnih mest in prilagoditev le teh za optimalen pogled, je za lastnika velika prednost.

Kadar želimo poiskati določen podatek na spletu, ga želimo najti takoj in če določeno spletno mesto ne ponuja najboljše uporabniške izkušnje, bomo začeli iskati drugje. Iz tega stališča je zelo pomembno, da je naše spletno mesto prilagojeno za vse naprave.

2. Animacije

Animacije se uporabljajo vedno več in poudarjajo zgodbo spletnega mesta. Naredijo uporabniško izkušnjo bolj interaktivno in atraktivno. Vseeno pa ne sme biti animacija uporabljena na vseh delih spletnega mesta, ampak je potrebno dobro premisliti na kakšen način animirati elemente in kdaj.

vir: Dribbble

3. Nalagalci strani

Nalagalci strani se uporabljajo za izboljšanje izkušnje in zabavo obiskovalca ob nalaganju strani. Če imamo npr. spletno mesto, kjer je na prvi strani prikazana video vsebina, potem se ta vsebina dlje časa nalaga in na podlagi tega je tudi slabša izkušnja obiskovalca. Med časom nalaganja video vsebine pa lahko uporabimo nalagalca in izkušnja bo veliko boljša.

vir: Dribbble

4. Slika, ki obsega celoten zaslon (herojska slika)

Vid je človeško najpomembnejše čutilo, saj preko njega sprejmemo 90% vseh informacij iz okolice. Prav zaradi tega so velike HD slike tiste, ki takoj prevzamejo pozornost obiskovalca. Postavitev je ponavadi takšna, da je na vrhu velika HD slika in potem navzdol vsebina.

vir: MAAEMO

5. Spletne strani z veliko dolžino

Zaradi porasta uporabe telefonov, smo se navadili premikati navzdol in navzgor, dober primer je uporaba socialnih omrežij npr. Facebooka, kjer se lahko praktično v nedogled »premikamo navzdol«.

Ravno zaradi tega so se razvile »enostranske« spletne strani, ki imajo zelo veliko dolžino. Na vrhu je ponavadi navigacija, ki nas popelje na posamezen del spletne strani.

Uporaba takšnih strani je še posebej primerna, kadar želimo povedati nekakšno zgodbo.

vir: Dribbble

6. Minimalistični dizajn

Tukaj velja načelo: manj je več. Torej odstranijo se vse distrakcije in predstavi se samo tisto, kar je najbolj pomembno. Podjetje Apple je prvo začelo uporabljati to načelo, sedaj pa se je množično razvilo in postalo eden izmed največjih trendov na spletu.

vir: Apple

Ali je bila novica uporabna?

Želite prejemati podobne novice na vaš e-mail?

Z vpisom svojega elektronskega naslova si zagotovite Sibit-ove bralne poslastice, ki bodo vsebovale vedno sveže novice iz tehnološkega sveta. Obveščali vas bomo tudi o novih oblačnih storitvah in ostalih produktih, ter vam predstavili primere dobrih praks, s katerimi se srečujemo na vsakodnevni poti.

S pošiljanjem vašega e-naslova se strinjate s splošnimi pogoji.
14
let
14
zagnanih
skodelic kave
500+
strank
500+
projektov