.NET je Microsoftova razvijalska platforma, ki jo uporabljajo miljoni programerjev po svetu. Omogoča razvoj aplikacij in servisov na praktično vsaki napravi in operacijskem sistemu z izjemno zmogljivostjo in produktivnostjo razvijalca.

.NET pomaga pri razvoju zelo kvalitetnih aplikacij. Moderni gradniki, kot so generiki, Language Integrated Query (LINQ) ali podpora za asinhronost (async), naredi razvijalca produktivnejšega pri pogostih aplikacijskih scenarijih, kot so večnitnost (multi-threading) ali podatki.

Kombiniran z obsežnimi knjižnicami in močnimi orodji, ki jih nudi Visual Studio, je .NET najbolj produktivna platforma za razvijalce. Z .NET-om lahko ciljaš na vse vrste aplikacij, ki tečejo na katerikoli platformi in pri tem uporabljaš iste veščine in kodo v istem okolju. Aplikacije na napravah za Windows, iOS in Android tečejo nativno, tako da lahko razviješ bogate in tekoče aplikacije, ki uporabljajo vso zmogljivost naprave.

.NET Framework je ustvarjen, da zapolni naslednje cilje:

  • ponudi dosledneno objektno orientirano okolje,
  • ponudi okolje za izvajanje kode, ki minimizira konflikte pri namestitvi programske opreme in vezioniranju,
  • ponudi okolje za izvajanje kode, ki spodbuja varno izvajanje kode vključujoč kodo narejeno s strani neznanih ali pol zaupanja vrednih tretjih oseb,
  • ponudi okolje za za izvajanje kode, ki izključi performančne probleme skriptnih in tolmačenih okolij,
  • naredi rezvijalsko izkušnjo konsistentno skozi različne vrste aplikacij, kot so Windows in Web aplikacije,
  • zgradi vso komunikacijo na industrijskih standardih, da zagotovi, da kodo, ki bazira na .NET Frameworku, lahko integriramo z vsako drugo kodo

Stalen razvoj

Microsoft je začel razvijati .NET Framework v poznih 90ih pod imenom Next Generation Windows Services (NGWS). Proti koncu leta 2000 je bila izdana prva beta verzija .NET 1.0. 3. oktobra 2007 je Microsoft oznanil, da bo izvorna koda za knjižnice .NET Framework 3.5 postala razpoložljiva pod Microsoft Reference Source License (Ms-RSL).

Repozitorij z izvorno kodo je postal razpoložljiv na spletu 16. Januarja 2008 in je vključeval BCL (Base Class Libraries), ASP.NET, ADO.NET, Windows Forms, WPF (Windoews Presentation Foundation) and XML (Extesible Markup Langiage).

Zadnja .NET verzija je bila izdana 2. Avgusta 2016 (.NET 4.6.2). Junija 2016 pa je Microsoft izdal novo generacijo .NET in sicer .Net Core 1.0, ki je neodvisen od platforme, odprtokoden in modularen.

Ali je bila novica uporabna?

Želite prejemati podobne novice na vaš e-mail?

Z vpisom svojega elektronskega naslova si zagotovite Sibit-ove bralne poslastice, ki bodo vsebovale vedno sveže novice iz tehnološkega sveta. Obveščali vas bomo tudi o novih oblačnih storitvah in ostalih produktih, ter vam predstavili primere dobrih praks, s katerimi se srečujemo na vsakodnevni poti.

S pošiljanjem vašega e-naslova se strinjate s splošnimi pogoji.
14
let
14
zagnanih
skodelic kave
500+
strank
500+
projektov